left
Centrul Cultural Centrul Cultural
         bine ai venit
Centrul Cultural L Rebreanu - aiud, județul alba, românia
  home Portal AiudOnline  
  home Fundația "Inter-Art"  
menu
menu  
 
img (C)
 
IN MEMORIAM:  CEZAR IVĂNESCU, 2009  
 

Fundaţia “Inter-Art” Aiud
Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud
Muzeul de Istorie Aiud
Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca

IN MEMORIAM:  CEZAR IVĂNESCU

Art-eveniment : Document-audio-imagine-text-artă vizuală
 
Muzeul de Istorie Aiud
VINERI, 25 sept. 2009, orele 16,00

imagini / photos

Prezintă:
AURELIA CĂLINESCU, coordonator proiect
IOAN HĂDĂRIG, director artistic Inter-Art

Documentele foto, audio, video, scrisori, manuscrise aparţin arhivei poetului Cezar Ivănescu şi ne-au fost puse la dispoziţie de d-ra Clara Arustei.
 
Concept / Coordonator proiect: Aurelia Călinescu

Aurelia Călinescu (Sibiu)
Bogdan Spătaru (Bucureşti)
Cristina Chetrari Brancoveanu (R. Moldova)
Iulian Mîţă (R. Moldova)
Elena Manascurta (R. Moldova)
Sergiu Teleuţă (R. Moldova)
Octavian Untilă (R. Moldova)
Anişoara Cârlan (Turcia)          
Florentina Toniţa (Botosani)
Dorel Găină (Cluj-Napoca)
Mira Marincaş (Cluj-Napoca)

Feleki Karoly (Cluj-Napoca)
Eugen Moritz (Cluj-Napoca)
Eugen Savinescu (Cluj-Napoca)
Barabas Zsuzsana (Cluj-Napoca)
Andor Komives (Cluj-Napoca)
Andrei Budescu (Cluj-Napoca)
Alina Bondrea (Cluj-Napoca)
Andra Motreanu (Cluj-Napoca)
Carmen Pop (Cluj-Napoca)
Mădălina Surducan (Cluj-Napoca)
Larisa Crăciunaş (Cluj-Napoca)
Andreea Vanea (Cluj-Napoca)
Andrei Cotrău (Cluj-Napoca)
Ştefan Bădulescu (Cluj-Napoca)
Tomi Tothpal (Cluj-Napoca)
Zamfira Bârzu (Iaşi)
Eugen Harasim (Iaşi)
Vasile Lihor-Laza (Timişoara)
Maria Cristina Oneţ (Hunedoara)
Sasu Adelina Paula (Aiud)
Alexandru Iuga (Aiud)
Ştefan Balog (Aiud)

Conceptul expozitiei apartine Aureliei Calinescu si a fost realizat in colaborare cu Fundaţia "INTER-ART"Aiud, Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" Aiud si Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca.

Expozitia contine documente, imagini si texte, inregistrari video si audio din emisiuni si spectacole, si un mare numar de lucrari de arta vizuala ale mai multor artisti contemporani inspirate din opera poetului.

Expozitia isi propune sa reconstituie si sa reintregeasca trasaturile personalitatii si operei lui Cezar Ivanescu, atat prin documentele de arhiva expuse, cat si prin opera acestor artisti plastici, a felului in care acestia au perceput creatia ivanesciana, au comentat-o vizual, ori au fost inspirati de aceasta. Opera unui artist este importanta nu doar prin ea insasi ci si prin felul in care ceilalti o recepteaza, o inteleg, o interpreteaza si o imbogatesc.


Cezar Ivanescu


Figură emblematică a poeziei româneşti a sfârşitului de secol dar şi a sfârşitului comunismului, Cezar Ivănescu este un poet mistic dar şi o personalitate rebelă. Anticomunist, antiimperialist, antisistem, asumându-şi pe cont propriu consecinţele refuzului oricărui compromis politic, social ori literar dar şi ale vreunei cutume culturale. Înconjurat totdeauna de tineri poeţi dornici de afirmare pe care i-a sprijinit şi promovat în cenaclul Numele Poetului, a fost totodată un solitar cavaler al cuvintelor ţintuind Sublimul, dar şi un adversar invidiat pentru curajul şi precizia atacurilor sale verbale asupra imposturii, mediocrităţii, obedienţei.

Cezar Ivănescu s-a născut la 6 aug. 1941 la Bârlad. Adus pe lume noaptea, în condiţiile vitrege ale unui bombardament aerian din timpul celui de-al doilea război mondial, această traumă îi va marca definitiv chipul, personalitatea şi opera, fapt mărturisit de poet în scrierile sale.

În 1968 a absolvit Facultatea de filologie din Iaşi, fiind apoi pe rând, profesor de limba şi literatura română şi franceză în Ardeal şi Moldova, redactor la diverse reviste literare, şomer cel mai adesea, iniţiator al cenaclului literar Numele Poetului.

A susţinut spectacole de muzică şi poezie însoţit de orchestra proprie Baaad, având în repertoriu atât poeme proprii cântate de el însuşi, cât şi din marii poeţi ai lumii: Pindar, F. Villon, Lorenzo de Medici , Ch. Baudelaire, Mihai Eminescu, George Bacovia.

A publicat numeroase volume de versuri, dar şi proză, teatru, traduceri din limba franceză. Amintim volumele de poezie Rod, La Baaad, Sutrele muteniei, Doina, Jeu d'Amour, volumele de proza Pentru Marin Preda şi Timpul asasinilor, traduceri (împreună cu soţia sa, Maria Ivănescu) din Pascal, Mircea Eliade ş.a.

De-a lungul întregii vieţi s-a bucurat şi a suferit deopotrivă atât aprecierea şi preţuirea unor înalte personalităţi ale culturii române (Marin Preda, Petru Creţia, Constantin Noica, Mircea Eliade, Basarab Nicolescu ş.a.) cât şi adesea, persecuţia autorităţilor comuniste şi post-comuniste.

A fost elogiat şi onorat cu cele mai înalte distincţii şi premii literare cum ar fi Premiul "Mihail Eminescu" acordat de Academia Română, pentru volumul Doina (1985) sau Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" (cel mai înalt premiu de poezie din România) şi foarte aproape de a i se propune candidatura pentru premiul Nobel. Cenzurat şi pus sub supraveghere antitero în timpul regimului Ceauşescu, refuzând orice compromis cu Partidul Comunist şi cu autorităţile comuniste, grevist al foamei atât înainte cât şi după 1989, este bătut bestial de "mineri", apoi onorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor (2000), pentru merite artistice deosebite şi pentru promovarea culturii. Hărţuit de calomniile noilor "puternici ai zilei", marginalizat de interesele obscure ale cutumelor literare ante si post-revoluţionare din România.

La începutul anului 2008 este dezlănţuită o vehementă campanie de presă denigratoare şi calomnioasă la adresa Poetului.

Moare la 24 apr. 2008 în urma unei minore intervenţii chirurgicale. Adevăratele cauze nu sunt elucidate nici până astăzi.

 
top
right  
  img
pagină de start | adaugă la lista de favorite
img  
Powered by AiudOnline.ro      
Copyright Centrul Cultural L Rebreanu Aiud
Portal Web Aiud  |  Robilix WEb - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |