left
Centrul Cultural Centrul Cultural
         bine ai venit
Centrul Cultural L Rebreanu - aiud, județul alba, românia
  home Portal AiudOnline  
  home Fundația "Inter-Art"  
menu
menu  
 
img (C)
 
Festivalul international al filmelor de foarte scurt metraj 2012  

Festivalul international al filmelor de foarte scurt metraj
Festival des Très courts
ediţia a 14-a  - 3,4,5 mai 2012, aiud - romania

Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud
in parteneriat cu Fundaţia Inter-Art Aiud     portalul Aiudonline.Ro

Festivalul international al filmelor de foarte scurt metraj se desfasoara in zilele de 3, 4, 5 mai
la Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud

PROGRAMUL PROIECTIILOR LA AIUD

3 mai 2012
orele 16 - selecţia Très Courts Familial / Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud
orele 17 - selecţia Parole de Femmes / Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud
orele 18 - selecţia Around the Très Courts România / Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud

4 mai 2012
orele 17 - selecţia Internaţională /Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud

5 mai 2012
orele 17 - selecţia Internaţională / Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud
 


Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Durate filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental... Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.

Festivalul Filmelor de Foarte Scurt Metraj s-a născut în 1999, la Forum des Images (Forumul Imaginilor) din Paris. Interesul pentru acest format scurt şi concis s-a manifestat imediat, atât din partea realizatorilor cât şi a publicului. Între numeroasele manifestări audiovizuale actuale, Festivalul Filmelor de Foarte Scurt Metraj se distinge printr-o puternică identitate care se sprijină pe două axe principale:

• Promovarea filmelor de foarte scurt metraj, având o durată maximă de 3 minute, în afara titlului şi a genericului. Toate genurile sunt acceptate fără excepţie: filme video, animaţii, imagini de sinteză, ficţiuni, documentare etc. Producţiilor sosite de pe toate continentele, realizate cu sau fără buget, li se impune o constrângere unică: durata.
• Difuzarea simultană este una din specialităţile manifestării noastre, căreia i se datorează dealtfel popularitatea. Între 5 şi 8 mai 2007, filmele selectate în festival au fost prezentate în mod simultan în 50 de oraşe din 14 ţări. Festivalul filmelor de foarte scurt metraj, care reuneşte publicul din diferite zone ale lumii în aceeaşi perioadă, în jurul unui program internaţional identic, devine astfel un eveniment unificator de tip inedit.

Festivalul a sosit pentru prima oară în România în 2007. A fost a doua ţară din punct de vedere al numărului de participanţi (după Franţa). Peste 2000 spectatori au asistat în Aiud, Bacău, Baia Mare, Cluj, Gherla, Iaşi, Piteşti, Sibiu, Târgu Mures şi Timişoara.

Cu cele nouă ediţii ale sale de până acum, Festivalul Filmelor de Foarte Scurt Metraj s-a impus ca un eveniment de referinţă în domeniul acestei noi forme de exprimare.


UN EVENIMENT ÎN FIECARE ORAŞ
Festivalul are loc în 3, 4, 5 mai 2012, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 25 sunt din România, Ungaria şi Republica Moldova. În total, 17 ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul. Astfel spectatorii descoperă o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah si Tel Aviv. România participă cu 25 de oraşe în festival, la care se adaugă câteva oraşe din Rep. Moldova, Ungaria si Slovacia, coordonate de la Cluj. Pentru mai multe informaţii despre locaţiile festivalului în ţara noastră, accesaţi secţinea Oraşe. Institutul Francez Cluj este coordonatorul Festivalului Très Courts în România, Ungaria, Slovacia şi Moldova. ORANGE este sponsorul principal al festivalului în România.

PROGRAME PALMARES
În fiecare an selecţionăm în jur de 50 filme de foarte scurt metraj dintre cele peste 500 vizionate, provenind de pe toate continentele.

Acest program, care adună opere de mare calitate, reprezintă selecţia internaţională şi cuprinde filme din peste 17 ţări.

Toate aceste filme sunt supuse unui juriu de profesionişti care va decerna trei premii: Marele Premiu, Premiul pentru animaţie 2D/3D, precum şi Premiul pentru originalitate. În plus se mai acordă o distincţie: Premiul Publicului, care este decernat pe Internet, la sfârşitul săptămânii de după închiderea festivalului, după prelucrarea în întregime a voturilor publicului din toate oraşele care au participat la proiecţii. Serata oficială de înmânare a premiilor, în prezenţa realizatorilor şi a juriului va fi organizată la Forum des Images din Paris.

În România, prezentarea palmaresului va avea loc în fiecare oraş participant, prin intermediul unei înregistrări video. La Cluj, prezentarea palmaresului va avea loc în timpul TIFF (Festivalul internaţional de film Transilvania).


top
right  
  img
pagină de start | adaugă la lista de favorite
img  
Powered by AiudOnline.ro      
Copyright Centrul Cultural L Rebreanu Aiud
Portal Web Aiud  |  Robilix WEb - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |