left
Centrul Cultural Centrul Cultural
         bine ai venit
Centrul Cultural L Rebreanu - aiud, județul alba, românia
  home Portal AiudOnline  
  home Fundația "Inter-Art"  
menu
menu  
 
img (C)
 
Festivalul international al filmelor de foarte scurt metraj 2008  

Festivalul international al filmelor de foarte scurt metraj
Festival des Très courts
ediţia a 10-a  - 9,10,11 mai 2008, aiud - romania

50 de filme selectate din lumea întreagă vor fi proiectate simultan în 15 oraşe din România, precum şi în alte 60 de oraşe din 16 ţări

Imagini de la eveniment:
DSC00010.JPGDSC00010.JPGDSC00010.JPGDSC00010.JPGDSC00010.JPGDSC00010.JPG

Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud
in parteneriat cu
Fundaţia Inter-Art Aiud     portalul Aiudonline.Ro

Festivalul international al filmelor de foarte scurt metraj se desfasoara in zilele de 9, 10, 11 mai,începând cu orele 18:00
la Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud

Filemele pentru sectiunea internationala, care vor fi prezentate in festival

In urma deciziei juriului, din cele 100 de filme primite, au fost alese 35 pentru a participa in Sectiunea Nationala a Festivalului Des Tres Courts. Aceste filme vor fi proiectate in toate orasele participante din Romania in perioada 7-11 mai. De asemenea, juriul a ales castigatorii pentru sectiunea FILM si pentru sectiunea ANIMATIE, dar acestia vor fi tinuti secreti pana la finalul festivalului. De asemenea, publicul va vota la fiecare proiectie, pentru Premiul publicului.

Iata deci cele 35 de filme care participa in Festivalul de Foarte Scurt Metraj:

BUDAI BEER (EPIS. 1): Tudor Botezatu & Rofilco
SLUJBA: Nechimis Carmen
LINII ALBE : Paula Onet
WHATEVER: Anton Octavian
SOPSI BOMB: Calin Nas, Mihai Calian
PAGE 74: Ionut Turda
IERBURI: But Doru
BLACKOUT: Agota Ordog-Gyarfas
INTERSECTIONS: Lucian Alexe
SLEEPWALKING: Toma Miruna
OBSCURUS: Emanuel Fabian, Sebastian Hosu
ANTRENAMENT PENTRU ETERNITATE - Mihaela Muntean
CEI 12 : Voicu Bojan
FALLING DOWN: Anton Octavian
DOMESTICIT: Chirila Cristina
DOINA NOUA: Ciobanu Victor
TIMP ALB: Fedorovici Octavian
COUNTDOWN  : Forizs Attila, Miklos Albert Lorand

FUMURI: Nita Claudiu Victor
JOC DE SOCIETATE: Victor Chibacu
LUMI: Albert Ana
COSMARUL: Catalin Corneanu
INSOMNIA: Cozma Peter
EROS: Dionisis Christofilogiannis, cu Ramona Dumitrean si Cristi Grosu
EMPTY FRAME: Fedorovici Octavian
ŢUŢI: Mihalachi Razvan
CAMERA 314: Elvis Ciurariu
BUDAI BEER (EPIS. 2) - Tudor Botezatu & Rofilco
CSIGAFUTAM (Cursa de Melci) - Hegyeli Hunor
DOVADA: Ovidiu Roteliuc
BEE: Grecu Cristian
BOMBING FOR PEACE - Lucian Alexe
LOVE MARKS: Raduta Laura
THE SELF PORTRAIT OF
ANDREEA BOGDAN: Andreea Bogdan, Rares Kovestoi
NEPUTINTA: Reha Marc
In festival la sectiunea romaneasca, Carmen Nechimis - o aiudeanca.

O mare întâlnire anuală de dimensiune locală şi internaţională, care reuneşte cele mai bune creaţii audiovizuale noi, accesibile publicului de toate categoriile. În România, acest festival este coordonat de Centrul cultural francez din Cluj, cu sprijinul Centrelor culturale franceze din Iaşi şi Timişoara


PREZENTARE

„Cu apariţia camerelor video de 8 mm, marea mea dorinţă ar fi ca nişte persoane care în mod normal nu fac filme, să se apuce să turneze. Ca într-o zi o fetiţă rotunjoară din Ohio să devină un nou Mozart şi să realizeze un film superb cu camera video a tatălui ei. În final, acest pseudo-profesionalism al industriei filmului va dispărea şi va face loc unei adevărate forme artistice.” Francis-Ford COPPOLA


Festivalul Filmelor de Foarte Scurt Metraj s-a născut în 1999, la Forum des Images (Forumul Imaginilor) din Paris. Interesul pentru acest format scurt şi concis s-a manifestat imediat, atât din partea realizatorilor cât şi a publicului. Între numeroasele manifestări audiovizuale actuale, Festivalul Filmelor de Foarte Scurt Metraj se distinge printr-o puternică identitate care se sprijină pe două axe principale:

• Promovarea filmelor de foarte scurt metraj, având o durată maximă de 3 minute, în afara titlului şi a genericului. Toate genurile sunt acceptate fără excepţie: filme video, animaţii, imagini de sinteză, ficţiuni, documentare etc. Producţiilor sosite de pe toate continentele, realizate cu sau fără buget, li se impune o constrângere unică: durata.
• Difuzarea simultană este una din specialităţile manifestării noastre, căreia i se datorează dealtfel popularitatea. Între 5 şi 8 mai 2007, filmele selectate în festival au fost prezentate în mod simultan în 50 de oraşe din 14 ţări. Festivalul filmelor de foarte scurt metraj, care reuneşte publicul din diferite zone ale lumii în aceeaşi perioadă, în jurul unui program internaţional identic, devine astfel un eveniment unificator de tip inedit.

Festivalul a sosit pentru prima oară în România în 2007. A fost a doua ţară din punct de vedere al numărului de participanţi (după Franţa). Peste 2000 spectatori au asistat în Aiud, Bacău, Baia Mare, Cluj, Gherla, Iaşi, Piteşti, Sibiu, Târgu Mures şi Timişoara.

Cu cele nouă ediţii ale sale de până acum, Festivalul Filmelor de Foarte Scurt Metraj s-a impus ca un eveniment de referinţă în domeniul acestei noi forme de exprimare.


UN EVENIMENT ÎN FIECARE ORAŞ
Conceptul de festival „multi-local” a permis filmelor de foarte scurt metraj să intre în contact cu publicul şi cu realizatorii peste tot în Franţa. In paralel, acest festival se dezvolta în întreaga lume. Cu ocazia ediţiei din anul 2007, nu mai puţin de 50 de oraşe (dintre care 25 din Franţa şi 10 din România) au găzduit filmele de foarte scurt metraj pe durata unui lung sfârşit de săptămână, în mod simultan. Această reţea s-a dezvoltat sprijinindu-se îndeosebi pe serviciile culturale municipale, centrele culturale, sălile de proiecţie alternative şi asociaţiile audiovizuale locale.

PROGRAME PALMARES
În fiecare an selecţionăm în jur de 50 filme de foarte scurt metraj dintre cele peste 500 vizionate, provenind de pe toate continentele.

Acest program, care adună opere de mare calitate, reprezintă selecţia internaţională şi cuprinde filme din peste 17 ţări.

Toate aceste filme sunt supuse unui juriu de profesionişti care va decerna trei premii: Marele Premiu, Premiul pentru animaţie 2D/3D, precum şi Premiul pentru originalitate. În plus se mai acordă o distincţie: Premiul Publicului, care este decernat pe Internet, la sfârşitul săptămânii de după închiderea festivalului, după prelucrarea în întregime a voturilor publicului din toate oraşele care au participat la proiecţii. Serata oficială de înmânare a premiilor, în prezenţa realizatorilor şi a juriului va fi organizată la Forum des Images din Paris.

În România, prezentarea palmaresului va avea loc în fiecare oraş participant, prin intermediul unei înregistrări video. La Cluj, prezentarea palmaresului va avea loc în timpul TIFF (Festivalul internaţional de film Transilvania).vezi informatii si imagini de la editia din 2007

top
right  
  img
pagină de start | adaugă la lista de favorite
img  
Powered by AiudOnline.ro      
Copyright Centrul Cultural L Rebreanu Aiud
Portal Web Aiud  |  Robilix WEb - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |