În luna octombrie 2000, cu ajutorul autorităţilor şi iubitorilor de folclor din Aiud şi împrejurimile oraşului, se înfiinţează ansamblul folcloric „Doina Aiudului”.
Repertoriul ansamblului cuprinde obiceiuri, cântece şi dansuri populare de pe valea Mureşului, a Târnavelor, din munţii Apuseni precum şi din alte zone ale ţării. Jocurile populare vestite pe valea Mureşului: „Haidăul cu bâta”, „Mureşul”, „Turdaşul” şi „Haidăul cu două fete”, cel din urmă fiind unic în ţară, sunt specifice folclorului naţional. Atât soliştii, cât şi dansatorii şi orchestra interpretează doine vechi culese din sate din zona Aiudului. În afară de aceste dansuri specifice regiunii, ansamblul are în repertoriu dansuri din toate zonele ţării, cum ar fi:
- Joc de „Codrul”
- „Oaşul”
- „Someşul”
- „Făgăraş” şi „Crihalmă”
- „Căluşul oltenesc”
- „Banatul”
- „Moldova”
Costumele de pe valea Mureşului sunt alcătuite din pantalon de cizmă cămaşă brodată cu alb-negru, pieptar negru, şerpar, năframă cu ciucuri, căciulă neagră, cizme negre. Dansul „Codru” are în componenţă, spre diferenţă de cele de pe valea Mureşului, cămaşă brodată cu roşu şi negru, pieptar negru cu roşu şi albastru, pălărie de paie înaltă. Costumele dansului de Oaş: gaci, cămaşă cu roşu, negru şi albastru, şerpar, traistă, pălărie mică de Oaş. Cele de pe Someş se prezintă astfel: cămaşă cu albastru, pieptar cu ciucuri în diferite culori, pălărie neagră cu mărgele, pantaloni albi de cizmă şi ciucuri pe cizmă. La dansul de Făgăraş costumele sunt următoarele: cămaşă cu roşu, negru, albastru, pieptar alb cu negru, şerpar, pălărie mică, neagră, rotundă, cu flori. La dansul de Crihalmă dansează numai fetele cu costum alb-negru, pieptar alb-negru, şorţ în faţă şi pălărie mică, neagră, cu flori. Dansul de Banat are următoarele costume: costum înflorat, cămaşă alb cu albastru iar fetele cu catrinţă în faţă, prime în spate şi coroniţă de flori pe cap. La dansul moldovenesc băieţii poartă atât costum alb-negru, cât şi costum înflorat roşu cu negru. Căluşul oltenesc se joacă numai de către băieţi în costum alb-negru, pălării mari cu mărgele, prime lungi la spate, cu bâte de lemn cu tricolor. În picioare portă opinci cu zurgălăi. Toate aceste costume sunt autentice şi fac parte din patrimoniul naţional. Orchestra ansamblului este compusă din instrumentişti cu următoarele instrumente: vioară, acordeon, saxofon, taragot şi contrabas.
Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” a prezentat spectacole în diferite oraşe din ţară, a luat parte la festivitatea de semnare a actului de înfrăţire a oraşului Aiud cu oraşul Cusset din Franţa. şi a participat la următoarele festivaluri:
- Festivalul Internaţional de Folclor Sibiu 2001
- “Fetele de pe muntele Găina” 2001
- “Strugurelul de aur” - Jidvei 2001
- Festivalul Internaţional de Folclor - Călăraşi 2002
- Festivalul Internaţional de Folclor „Interfolk 2002” - Kolobrzeg, Polonia
De asemenea a participat la spectacole şi emisiuni realizate de TVR Cluj şi TVR 1 Bucureşti la Muzeul Satului din Bucureşti.
În perioada 13-17 august 2002, ansamblul folcloric „Doina Aiudului" din municipiul Aiud, a participat la a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „INTERFOLK-2002" desfăşurat în oraşul Kolobrzeg din Polonia. Alături de ansamblurile folclorice din Spania, Mexic, Rusia, Turcia si Polonia, „Doina Aiudului" a susţinut numeroase spectacole şi a participat la parada costumelor populare purtând cu mândrie portul românesc.
În anul 2003 a participat la festivaluri internaţionale de folclor în Ungaria
În anul 2004 la Festivalul Internaţional “Culturile Lumii” Franţa
În anul 2005 a participat la festivalulul internaţional din Portugalia
În anul 2006 în Grecia – Atena.
În anul 2007 Italia şi Grecia
În anul 2008 Suedia şi Turcia
În anul 2009 Germania
În anul 2010 Turcia
Ansamblu tânăr, „Doina Aiudului" a reuşit să impresioneze spectatorii prin evoluţiile sale, prestaţia artistică ridicându-se la cel mai înalt nivel de profesionalism. În ciuda faptului că nu a fost vorba de un concurs, formaţia noastră a primit premiul Televiziunii, premiul pentru cea mai frumoasă dansatoare, aprecierea specialiştilor si aplauzele publicului vrăjit de frumuseţea dansurilor.
Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” este compus din membri foarte tineri şi, deşi nu este un ansamblu profesionist, prestaţia artistică se ridică la cel mai înalt nivel de profesionalism, evoluţiile sale impresionând atât specialiştii cât şi spectatorii. Valoarea repertoriului, acurateţea, eleganţa execuţiei coregrafice şi excelenta orchestraţie sunt doar câteva dintre elementele care au cucerit aprecierea unanimă.
Coregraf Nicolae Moldovan |