left
Centrul Cultural Centrul Cultural
         bine ai venit
Centrul Cultural L Rebreanu - aiud, județul alba, românia
  home Portal AiudOnline  
  home Fundația "Inter-Art"  
menu
menu  
 
img (C)
 
Concursul de eseuri Iacob Buta  
Concursul de eseuri „Iacob Buta”
Ediţia a III-a
27 mai 2011
Organizatori:
Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia Inter-art Aiud,
Consiliul Local Aiud, Primăria Municipiului Aiud

La sfarsitul saptamanii trecute, la Aiud, s-a desfasurat editia a XVIII-a a Colocviilor de literatura si arte, in  organizarea Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Fundatiei Inter-Art Aiud, Consiliului Judetean Alba, Bibliotecii Judetene Lucian Blaga Alba si Primariei Municipiului Aiud.

Pe langa expozitia de fotografie Zoltan Balog, lansarea albumului de arta Stefan Balog si lansarea de carte Ioan Casandra, din program a facut parte si concursul de eseuri „Iacob Buta” aflat la editia a III-a.

citynews.ro va prezinta lista castigatorilor acestui concurs, pusa la dispozitie de Ioan Hadarig, director artistic Inter-Art Aiud:

*In cadrul sectiunii de eseuri „Portretul libertatii”: premiul „Iacob Buta” a fost castigat de Todica Laura din  Alba Iulia; au fost acordate si 2 mentiuni, pentru Maier Ioana Maria, de la Colegiul Tehnic Aiud si Damian Patricia, de la Colegiul National “David Prodan” din Cugir.
*In cadrul sectiunii de eseuri cu tema libera: premiul „Iacob Buta” a fost castigat de Maier Ioana Maria de la Colegiul Tehnic Aiud iar mentiunile aufost acordate lui Bradea Marius-Constantin, de la Colegiul National “Titu Maiorescu” Aiud si Cristinei Sandru, de la Colegiul National “David Prodan” din Cugir.

I.S.


Regulamentul de participare

Concursul de eseuri „Iacob Buta” cuprinde următoarele secţiuni de concurs:
Concurs de eseuri cu tema: „Portretul libertăţii”
Concurs de eseuri cu temă liberă

Concursul se adresează elevilor.

Data limită de trimitere sau predare: 29 aprilie 2011, la adresa: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, str. Transilvaniei, nr. 35, 515200 Aiud, jud. Alba.

Participanţii vor trimite două exemplare ale eseului (Microsoft Word, font Arial, caracter de 12, (max. 3 pagini).

Eseurile vor fi semnate cu un moto. Acelaşi moto va fi înscris pe un plic închis care va conţine: numele şi prenumele, data naşterii, adresa, şcoala, numărul de telefon.

Materialele primite nu se restituie.

Premiile concursului:
pentru fiecare secţiune vor fi acordate următoarele premii:

• Premiul „Iacob Buta” - 100 lei
• 3 menţiuni - 50 lei

Juriul îşi rezervă dreptul de a acorda sau nu premiile în funcţie de valoarea lucrărilor.

Relaţii suplimentare se pot obţine la telefon: 0258/861703
Persoană de contact, Andrei Bakó.

FIŞĂ DE DICTIONAR
IACOB BUTA, profesor, publicist, om de cultura

S-a născut la 17 octombrie 1944 în satul Podeni, comuna Moldoveneşti, judeţul Cluj. Fiul lui Iacob şi Veronica.
După absolvirea şcolii generale a urmat o şcoală profesională la Turda şi a devenit muncitor la Fabrica de sticlărie Turda. Intre anii 1962 - 1964 a urmat cursurile liceului seral la "Mihai Viteazul" din Turda, apoi a fost incorporat în armată, între anii 1966 - 1968 a continuat studiile liceale , în ultimul an fiind elev la Liceul "Avram Iancu" din Aiud.
Între 1969 - 1973 a fost student al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti.
Ca profesor în Aiud, la Şcoala Generala Ciumbrud până în 1990 şi apoi la Grupul Şcolar "Avram Iancu", iar din 1995 la actualul Colegiu "Titu Maiorescu", a participat la manifestările culturale, în special literare, convins că actul de cultură e o datorie a fiecărui dascăl.
A publicat diferite materiale în "Tribuna învăţământului", "Examene", "Vatra", "Paşii Profetului", "Deşteptarea" (Bacău), "Curierul" (Cluj Napoca), "Unirea", "Aiudul literar", "Zorile", "Pagini aiudene", "Aiudul şi carte", "Inter-Art".
A scris şi a publicat , ocazional, versuri şi eseuri. Cu eseul "Ciclic” a participat la Concursul de creaţie literară organizat în „Zilele Rebreanu", obţinând un premiu. A publicat în volumul "Caietele Rebreanu', Editura "Şcoala Albei", 2000. Inclus, cu poeme, în antologia bilingvă "Cuvinte zidite în tăcere" (aiudonline)
A realizat volumul de eseuri şi comentarii :"Rigorile fanteziei". De asemenea a scris o Postfaţa la volumul Zamfirei Costan "Cavalcada nebunelor scenarii", editat de Fundaţia "Inter-Art", în anul 2002.
A participat la realizarea manifestărilor : Zilele Culturale "Liviu Rebreanu" (ediţiile I - XIII), Colocviile de literatură :"Poezia secolului XX" (ediţiile I - X), Ceasul de taină al poeziei: Mihai Eminescu, Cenaclul de literatură si arte, simpozionul "Eminescu" organizat in cadrul Taberei Internaţionale de Arta Plastică "Inter-art", sub egida UNESCO etc.
A fost preşedintele Despărţământului "Ovidiu Hulea" Aiud al ASTRA. A editat revista despărţământului :"Aiudul şi poezia", materiale de prezentare despre Livia şi Ovidiu Hulea; a adus Aiudului, în copie, publicaţiile : "Zorile", "România literară" (aiudeană) etc.
A jucat în trupa de teatru a Casei de Cultură Aiud obţinând premiul pentru interpretare masculină. Piesa "Profesorul", regia Ioan Hădărig, în care interpreta rolul principal, pusă în scenă, în 1988, avea să fie interzisă după prima reprezentaţie.

Prezent în dicţionarele :
Ion Mărgineanu - "Oameni din Munţii Apuseni. Dicţionar fără sfârşit", Editura Altip, Alba Iulia, 2003
Ghidul personalităţilor din judeţul Alba, Editura Altip, Alba Iulia, 2003
(Pagini aiudene, martie 2004)
Poeme de Iacob Buta    
PEISAJ (I)

Flacări
în frunzişul copacilor.
Toamnă.
În ceruri,
vesmintele îngerilor
în plutire risipindu-se.
IATĂ
Anei Blandiana

Iată,
fecioara şi-a aşezat
la picioarele noastre
cuvintele.

Iată,
lebăda şi-a strigat cântecul
şi nimeni nu sare
să-i întind-o aripă.

În jur,
puritatea
ce trist înfloreşte
în zâmbet.
DOGMA

Furişat din icoana,
sfântul
se pierde
prin lume-alergând.
Credincioşii,
cu pioşenie,
închid ochii
şi fac semnul crucii
în faţa ...ramei.

(antologia bilingvă: Cuvinte zidite în tăcere/Des mots bâtis en silence, www. aiudonline.ro)
 
top
right  
  img
pagină de start | adaugă la lista de favorite
img  
Powered by AiudOnline.ro      
Copyright Centrul Cultural L Rebreanu Aiud
Portal Web Aiud  |  Robilix WEb - Web Design & Identity  |  Foto Robert Lixandru  |  Fundatia "Inter-Art"  |  Centrul Cultural "L. Rebreanu" Aiud  |  Loteria vizelor  |  Rent a car  |